werkplaats papier , zondag 27 augustus

 

===========================================================================

 

Podium Drift    SPINYOPAAT  Woord en Muziek

11 dichters , performers en muzikanten treden op bij:

Wat is Spinyopaat?

Spinyopaat is een reizend podium sinds 2006 en hield al haltes in Antwerpen (8 locaties) Gent (2) Rotterdam en Brussel (onderdeel Brussels Poetry Fest)

Spinyopaat is het nomadisch alternatief podium van dichter Sven de Swerts, dat elke keer opnieuw een poging doet om artiesten zo straf mogelijk bij elkaar te krijgen voor een publiek.

Dit keer nu in Breda bij Drift Kunst Collectief

 

Sven de Swerts

Sven de Swerts (Zoersel, 1987), is podiumdichter, organisator en filmmaker. Brengt Theatrale Poëzie, metaal zonder muziek. Mede-organisator van de Poëziebus, cameraman en monteur. Is al sinds 2006 een reiziger in beeld en woord en schippert tussen België en Nederland met zijn underground poëzie. Als organisator runt hij het Nomadische Podium Spinyopaat. Begenadigt dichter en slammer. Op het ene moment breekbaar en gevoelig om dan ineens met veel volume aanzwelling de dingen ‘in your face’ te brengen. Op deze manier grijpt hij je aandacht en laat deze niet meer los tot de laatste regel van het laatste gedicht.

Jelmer van Lenteren

Jelmer van Lenteren (1987) is dichter en toneelschrijver. Hij debuteerde in 2010 met de poëziebundel ‘Het wit eromheen’. Jelmer van Lenteren schrijft al gedichten sinds hij een jaar of dertien is. Hij studeerde Writing for Performance in Utrecht. In die hoedanigheid schrijft hij veel theaterteksten, maar eigenlijk schrijft hij liever poëzie. Veel van zijn gedichten zijn autobiografisch, maar omdat hij wel wil dat de lezer de gedichten los ziet van de dichter stopt hij er toch altijd een regel, emotie of anekdote in die goed binnen het gedicht past maar niet per se realistisch is.

 

Gijs ter Haar

Gijs ter Haar (Apeldoorn, 1963) is (slam)dichter en organisator. In 1996 verscheen in eigen beheer zijn eerste bundel ‘Underdog poet’.

Gijs ter Haar kwam na veel omzwervingen in 1990 in Amersfoort terecht waar hij in 1992 begon met het schrijven van poëzie. In 1995 gaf hij zijn eerste voordracht en in 1996 verscheen in eigen beheer zijn eerste bundel, ‘Underdog poet’.

Gijs is dichter, performer, poetry-slammer, verstekeling, kluizenaar, en doler.

 

 Gert Vanlerberghe

Gert Vanlerberghe is dichter, romanschrijver (‘Als een Ballon’ en ‘Verdwenen’) en literair organisator. Zelf staat hij ook regelmatig in binnen- en buitenland op de planken als dichter en slam poet.

Nieuw: ‘Nachtprater’ (te verschijnen eind juni 2017). Hij is tevens presentator en organisator van het Antwerpse poëziepodium Ballonnenvrees.

Martin Beversluis

Martin Beversluis (Vlaardingen, 26 juni 1972)  is dichter-performer en sinds 30 augustus 2015 de zevende stadsdichter van Tilburg. Hij is verhuisd naar Tilburg om aan de ‘Academie voor Journalistiek en Voorlichting’ te studeren. Tijdens deze studie geeft Martin Beversluis in 1995 zijn eerste dichtbundel ‘De Zeisloper’ uit in eigen beheer. Naast deelnemer aan is Martin Beversluis ook organisator van Poetry Slams. Hij heeft diverse slams georganiseerd in Tilburg en Vlaardingen, en is tegenwoordig samen met Daan Taks organisator van de Tilburgse Podiumvlees Poetry Slam.

Gorik Verbeken

Comedian, presentator en zwerkbal-geek met een beetje ADHD en veel lef. Comedy en slam poetry

Over poezie: Soms denk ik hard na over bepaalde zinnen of woorden. Soms heb ik ruzie met mezelf. Over een bepaalde constructie of emotie en of het wel duidelijk is. Maar dat is het leuke aan poëzie. In comedy faal je als niemand lacht. Op tv faal je als niemand kijkt. In poëzie kan je niet falen. Je kan alleen maar bestaan. Deelnemer Poëziebus tour 2017.  Een menselijke kernreactor van positieve energie, een vleesgeworden creatief confettikanon van gekke ideetjes, een Gorik.

Lea Theunissen

Lea Theunissen (1981) is beeldend kunstenaar, schrijver/dichter, performer. Studeerde af in 2015 aan AKV St. Joost Breda. Zij is een kunstenaar met een voorkeur voor taal.

Zij is één van de oprichters van het project ‘Aan het Woord’. Lea Theunissen heeft een website opgetuigd; Leapedia, volgens het Wikipediamodel. Open source, dus wie wil kan zich ermee bemoeien. Woordgulzig, bijbelgetikt, ordeningsdriftig.

Martin Wijtgaard

Martin Wijtgaard (1971) woont en werkt in Amsterdam en is sinds 2015 als dichter actief. In zijn werk spelen thema’s als dood en vergankelijkheid, de ironie van het lot, onmin, misantropie en geschiedenis (en de dwarsverbanden daartussen) een belangrijke rol. In 2015 publiceerde hij in eigen beheer het bundeltje ‘Zwijgend naar de tering’, in 2016 verscheen een tweede bundeltje, ‘Drie kogels en een rattenstaart’. Beide boekjes werden in 2017 samen heruitgegeven onder de titel ‘Onuitgesproken Marsbevelen’. Voor het najaar van 2017 staat een nieuwe bundel op stapel. In augustus 2016 nam hij met 21 andere Nederlandse en Vlaamse dichters deel aan de Poëziebustour. Hij werd genomineerd voor de Meander Dichtersprijs 2017.

Marian de ridder

Marjan De Ridder is thuis in taal en beeld. Ze bouwt verhalen met penselen en zinnen. Een podium is haar tweede thuis. Nog liever dan zelf bezig te zijn met kunst ziet ze kinderen en jongeren groeien in hun artistieke oeuvre, ze staat hen er graag in bij. In 2017 won ze een plaats in de voorrondes bij Naft Voor Woord. Haar grote droom is debuteren in de literaire wereld. Of dit met een graphic novel, een poëziebundel of een roman zal zijn, weet ze nog niet.

Jeroen Geurts

Multi-instrumentalist. Ape McMonkey (* Jeroen Geurts) is een eigenwijze muzikant met Nederlandse en Engelse liedjes over wolkenfietsers, piraten en andere paria’s. Groot gebracht door Bob Dylan en Tom Waits raspt hij zijn stem met het slijten van de jaren. Speelt waar hij spelen mag. Van freaky jazzkelders in Sarajevo tot het Kabouterhuisje in Ruigoord. Ook slaat hij graag de handen ineen met andere muzikanten en kunstenaars. Onder andere met de Australische formatie Taylor Birds, Round About Tonite en hij is initiatiefnemer in Poëziek formatie Woordspoken, waar muzikanten en dichters elkaar vinden in een improviserend karakter. Trad o.a.op in Eindhoven PepperPlus mei 2017.

 

Gust Peeters

(Antwerpen, 1958) won in 2014 de gedichtendagprijs van Cobra.be met het gedicht “De verwondering van Aeneas”. In 2015 won hij deze prijs opnieuw onder de schuilnaam Dries Vuylsteke. Hij is oprichter van het dichterscollectief ‘ 10 op de schaal van Dichter ’, waar onder anderen Charlotte Van den Broeck , Lize Spit en Lotte Dodion deel van uitmaken. Gust Peeters brengt zijn poëzie op een manier waarvan je denkt dat hij dit doet om het goed in je hoofd te prenten.

 

Timo van der Vring is moeilijk in een hokje te stoppen. Was al skinhead en neo-beatnikgabber, maar later als hij groot is wil hij G-Funk Producer worden. In een andere dimensie is hij doctorandus, maar uiteindelijk gewoon zichzelf.

Timo zingt en speelt o.a. bij Gully Flowers en Harry Merry.

zijn liedjes gaan over reptielen,  zoenen en rock & roll.

 

 ============================================================================================

Nog te bezichtigen!

EXPO ‘GRENZENLOOS LICHT’

Eerste expositie op onze nieuwe locatie gaat over een  kwestie  die ons allemaal aan gaat. Een kwestie die alles schudt. Die onze fundamentele  kwetsbaarheid bloot stelt. Een kwestie die onze waarde, waarde van menselijk bestaan, op proef stelt. Vluchtelingen-problematiek brengt de mens in twijfel, scheurt  de maatschappij. Zou de ontvangst van de vluchtelingen zelfbevestiging moeten zijn van ‘ wie we zijn ’ , of brengen ze onze identiteit juist in gevaar. Hoe komen we uit dit dualisme die in elke persoon ontstaat?

Met de kunst gaan we dreigende ‘globalisering van onverschilligheid ’ tegen. We willen verwijzen naar dat we meer op elkaar lijken dan dat het soms door afstand en omstandigheden lijkt! Verwijzen naar universele kwetsbaarheid en bestaansrecht van de mens.  Solidariteit. Wie we zijn en waarom NU juist wij het zijn die met elkaar samenleven? Waarom steek je mijn grens over? Is die grens duidelijk? Rechtvaardig? Ontstaat grens uit noodzaak? De vluchteling stelt grens ter discussie.

Met een aantal kunstenaars, die hun geboorteland verlaten hebben en proberen hun levensdraad in Nederland op te pakken, en een aantal sprekers zullen we proberen antwoorden op deze vragen te vinden. Of minstens een stapje maken richting samenleving die waardevol voor iedereen is.

‘keep on being and develop human’

Drift collectief