Breda Spiegelstad 2018

Breda Spiegelstad     met start 2018

O p e n i n g       zaterdag 28 april 15 – 22 uur      Drift, Liniestraat 121, Breda

F i n i s s a g e   zaterdag  5  mei   13 uur

e x t r a Spiegellinkenderby, zondag 6 mei , 14 tot 17 uur. Doe mee. Laat meest verrassende, meest inspirerende Spiegelfilm(pje) zien. Je eigen film of van internet? Laat ons verrassen!

Ode aan de spiegel
Waar komt Pieter Vastbinder obsessie voor de spiegel vandaan? Zo sterk dat hij jaarlijkse gebeuren ‘ Breda Spiegelstad’ in het leven heeft geroepen. Voor hem is de spiegel niet alleen maar lichtweerkaatsend voorwerp om jezelf te bekijken, om achter jezelf te kijken of om de hoek te kijken.
Het gaat verder. De spiegels brengen ons de sterren dichtbij. Met de spiegels van Anish Kapoor kunnen we lachen ( niet als we de prijs die een museum ervoor betaald heeft zouden weten). Maar dan zijn we er nog niet.
Beeld aan het wateroppervlakte
Pieters fascinatie met spiegels komt uit filosofische hoek. Het gaat hem namelijk om zelfreflectie, confrontatie met je zelf. Jarenlang is Pieter bezig met ‘Filosoferen aan het keuken tafel’ ( momenteel elke dinsdag 10-12 uur bij Drift ). In een kleinere setting discussieert mens over verdere ontwikkeling en verdieping van de mens.
Met Breda Spiegelsdtad wilt Pieter dat breder trekken. Breda spiegelt zich eeuwen lang op het wateroppervlakte van haar singels. Water is niet te kritisch over de beeld van mooi Breda. Hoe reageert de stad/ mens op het maatschappij? Met zijn reflexen? Of is de stad in staat vanuit ingenomen standpunten of overtuigingen te reageren?
Pieter weet dat er ruimte voor progressie in de stad is!
Met behulp van kunstenaars Mira Mirino, Red Asylum, Tom Elswijk, Pieter Jonker, Swen de Swerts, Tim Hilderink, Marco Koopman, Saeed Jarrous, Adrian Muller, Danny Van Der Laan, Ester Dobler, Ad Marijnissen houdt Pieter Vastbinder de spiegel voor Breda.