Sander du Floo

Fotografie v a n Sander du Floo

Fotografie was bij uitstek het medium dat de toeschouwer terug werpt in de tijd. Creƫren van documentair beeld van de werkelijkheid die bewaard wordt voor de toekomst. Wat niet vast gelegd werd door fotografen zou voor altijd verloren gaan! De Nieuwe generatie van fotografen , waar Sander bij hoort, heeft een andere benadering. Het zwaartepunt van een foto komt steeds meer bij de visie van de fotograaf te liggen en doet werkelijkheid er steeds minder toe.
Subjectieve blik en nieuwe technieken, die kenmerken Sander werk zijn bepalend voor zijn werk maar ook in het algemeen voor ontwikkeling van modern fotografie. Een beperking die ontstond uit technische noodzaak is vandaag een kenmerk van de nieuwe generatie fotografen en is kenmerk van hun artisticiteit geworden.
Sander is niet nederige observator van de werkelijkheid, die vast legt wat in principe iedereen kan zien, maar hij werpt eigen blik die kunstwerken uit werkelijkheid plukt. Hij maakt van werkelijkheid kunst!
In zijn werk manipuleert hij de werkelijkheid, verdraait het en esthetiseert. Hij verleidt ons, met zijn virtuoze techniek en vormkeuzes, en laat onze voyeuristische behoeftes ontwaken. Je gluurt werkelijk achter de gordijnen van zijn voorstellingen! Zijn communicatie tussen het innerlijke en het uiterlijke is bijna onhoorbaar. Hij dwingt ons om alle sensoren in te schakelen in de poging om zijn werk te ontcijferen. Dat lukt niet. Het niet slagen daarin is niet eens frustrerend, net zo iets als het niet kunnen beseffen of met gedachten de grenzen van het heelal niet kunnen aanraken. Fotografie van kunstenaar Sander du Floo levert ons een onbekende en tot nu toe onervaren reis. www.sanderdufloo.com Sander du Floo (3)